Natuurinclusieve landbouw
Kleinschalige landbouw met aandacht voor de oorspronkelijke natuur en het terugbrengen van de biodiversiteit. Dit is ons streven. Natuurinclusieve landbouw wordt gecombineerd met het ontwikkelen van natuur en landschap en kleinschalige verblijfsrecreatie.
De percelen rondom de boerderijen worden natuurlijk ingericht tot kruiden- en faunarijke graslanden en akkers met poelen en hakhoutsingels.
De gronden worden ingezet binnen de natuur inclusieve agrarische bedrijfsvoering, als onderdeel van het Ondernemend Natuurnetwerk.
Het natuurnetwerk is de nieuwe naam voor de ecologische hoofdstructuur (EHS). Het ondernemende betekent dat een onderneming wordt gevoerd. Zo wordt de aandacht voor natuur gecombineerd met landbouw.
Op het erf achter de boerderij van boer Peer worden twee agrarische bedrijfsgebouwen gerealiseerd in een landelijke stijl. Eén boerenschuur doet dienst als werktuigenberging en biedt parkeerruimte voor de B&B-gasten. De andere schuur is bestemd voor de opslag van hooi en stro en biedt schuilgelegenheid voor de dieren. Daarbij is voor incidentele gevallen voorzien in een afzonderingsruimte en behandelruimte voor de dieren.
De kruiden en faunarijke graslanden worden begraasd met lakenvelder runderen. De dieren blijven het hele jaar buiten. Zomer en winter, dag en nacht. Daarbij hebben ze wel beschikking over een vrij toegankelijke schuilgelegenheid waar in het winterseizoen ook bijgevoerd wordt. Enkel bij bijzondere gebeurtenissen zoals geboorte of ziekte, zullen de dieren enkele dagen op stal vertoeven.
Naast de lakenvelder runderen lopen er ook landvarkens en landgeiten rond. De landgeiten zijn winterhard en zullen worden ingezet voor landschapsonderhoud. Landgeiten knagen graag aan bramen, brandnetels en houtachtige planten. Deze planten lusten de runderen niet graag. Door een mix van landgeiten en runderen wordt het landschap optimaal onderhouden zonder dat behoefte bestaat aan bijsturing door gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Ook zal er geen kunstmest en drijfmest worden gebruikt. Enkel stromest wordt gebruikt om het land licht te bemesten. Dit stromest levert niet alleen eten voor de plantjes, ook vogels en andere dieren zullen het stromest gebruiken voor onder andere de bouw van nesten.
Ook worden op kleine schaal landvarkens gehouden. De landvarkens worden gehouden op de kruiden en faunarijke akkers. Nadat het gewas is geoogst, zullen zij de restgewassen opeten, het land met de snuit omwoelen en bemesten.